Winking - Froh Architekten this year's winner of the Polis Award for intelligent redensification
Spiegel Insel Winking Froh

On 13 August, the office Winking - Froh Architekten was presented with the Polis Award 2020 in the category Intelligent redensification for the project "Revitalisation of the Spiegel Island". In his laudatory speech, Reiner Nagel, Chairman of the Board of the Bundesstiftung Baukultur and Chairman of the Jury, emphasised that it had been possible to bring about a further improvement in an "iconographic, listed location through intelligent redensification". "At a location rich in tradition in Hamburg's city centre, a redevelopment in line with the preservation order has been achieved with the careful addition of new building volumes where old substance was no longer sustainable".

Bernhard Winking, who founded the office of Winking Froh Architekten in 1968, says that Spiegel Island is "one of his favourite projects" of recent years. Bernhard Winking: "With the revitalization of Spiegel Island, we have succeeded in transforming a purely office ensemble from the 1960s with three new buildings into an open, mixed-use quarter". Werner Kallmorgen's two office high-rises from 1967 and 1969 were renovated in accordance with the preservation order and equipped with modern building services, fire protection and noise insulation. In terms of design, the three new buildings are restrained by their equal height and their elegant façade language. The skyscrapers that characterise the cityscape have thus been given a new, connecting base that links Speicherstadt and Hafencity with an outdoor space that is open to the public. In addition to Frank Weitendorf and Annette Romahn, the project team includes Stefan Waselowsky, Jan Krugmann, Sarah Wöltjen, Louise Tusch, Camilla Spennati and Marina Karova.

 

 

 

 

 

Housing area at Kummerower Ring in Berlin-Kaulsdorf handed over

In March 2020, the unit on the former school property on Kummerower Ring in Marzahn-Hellersdorf was completed and handed over. Four cubic townhouses form an open block within a block. The development is accessed via a green entrance courtyard. The houses are each based on the same basic type, which varies slightly in the position of the balconies and arrangement of the openings due to the windmill-like arrangement. The architectural vocabulary of the ensemble is formed by light-coloured plaster facades with precisely placed perforated windows and balconies with steel railings on the corners of the buildings. The floor plan consists of a system that depicts a four-in-hand on the standard floor. The living rooms occupy the corners of the building, the bedrooms in between can be switched flexibly. 56 apartments are distributed over the individual building structures. The ensemble creates inexpensive, partially subsidized living space and complements the stock of the Berlin GESOBAU AG with apartments suitable for the elderly.

 

Extension at Heilwig-Gymnasium in Hamburg-Alsterdorf completed

At the end of May, the extension to the Heilwig-Gymnasium in Hamburg-Alsterdorf was handed over to the Behörde für Schule und Berufsbildung (BSB). The grammar school will be able to put a single-field hall and additional classrooms into operation at the beginning of the new school year. The building, which dates back to 1966, was designed by the architect Paul Seitz and is a listed building ensemble.  The design had to take into account the limited space of the schoolyard and develop a compact structure that stacks the uses of sports and teaching. The new classrooms are arranged above a lowered gymnasium. Formally, the new building takes up elements from the existing building and reinterprets them. Two-dimensional wall panels of light-coloured brick alternate with areas of visually combined windows. The reference of the materials to the existing building thus creates a successful connection between old and new.

 

Bremen overseas gardens completed

In June, two of the four construction plots on Kommodore-Johnsen-Boulevard in Bremen's Überseestadt were completed. For a total of 35 million euros, 87 freely financed and 67 publicly subsidized rental apartments were built for Gewoba. In addition, an underground car park and the Überseekontor, two office buildings with a total of 4,000 square metres of rental space, were built. The development is part of our quarter development for the entire construction site 10, which comprises a "cast iron" city block with 5-storey buildings along the streets in combination with 3-storey rows within the construction site as a new interpretation of the "Bremer Haus". A total of 310 residential units are planned. In addition, there will be one office building per construction site for the quarter, which is designed as a mixed area. The two building plots still under construction are expected to be occupied in summer 2021.